top of page

Κιλκίς

Δίδυμες Καπναποθήκες

(Καπναποθήκη 1, επίπεδο 3 στον διαδραστικό χάρτη.

Συντεταγμένες:40.9946, 22.87228 )

Οι λεγόμενες "Δίδυμες Καπναποθήκες-''Ανγκο Ποπώφ" είναι δυο παρόμοια αρχιτεκτονικά κτίρια καπναποθηκών, παρακείμενα το ένα στο άλλο στο Κιλκίς. Κατασκευάστηκαν αρχές του 20ου αιώνα και αποτελούν ορθογώνια κτίσματα με δίρριχτη στέγη. Είναι μια τριώροφη και μια τετραώροφη καπναποθήκη με σοφίτα (δώμα), συμμετρικά ανοίγματα περιμετρικά του κτιρίου και στρογγυλούς φεγγίτες και παραλληλόγραμμο άνοιγμα στην σοφίτα. 
Λειτούργησαν σαν καπναποθήκες μέχρι το 1913, όταν το Κιλκίς απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς.Στην συνέχεια, φιλοξενεί πρόσφυγες από την Στρώμνιτσα (1913), ενώ μόλις το 1922  εγκαταστάθηκε το 13ο Σύνταγμα Πεζικού. Το 1943 στεγάζει τους "ανταρτόπληκτοι" ενώ την εποχή του εμφυλίου λειτουργεί σαν φυλακή προσωρινής κράτησης. Στην συνέχεια, φιλοξένησαν το στρατιωτικό πρατήριο της 6ης Μεραρχίας.Σήμερα παραμένουν αμφότερες σε αχρησία. 

ΑυστροΕλληνική Καπναποθήκη

(Καπναποθήκη 2 επίπεδο 3 στον διαδραστικό χάρτη.

Συντεταγμένες40.9931, 22.88013 )

2.jpg

Γνωστή και ως καπναποθήκη Βιξ, εξαιτίας του αρχιτέκτονα που την κατασκεύασε. Καπναποθήκη επί της οδού Παναγιώτου. Χτίστηκε το 1930 και ανήκε στον Θεσσαλονικιό Εβραίο Δαυίδ Φαρατζή. Νοικιαζόταν από την εταιρεία "Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού Α.Ε.". Απασχολούσε περίπου 100 εργάτες μέχρι και τον Β'Παγκόσμιο πόλεμο, που λειτουργούσε εν μέρει ως καπναποθήκη ανεπεξέργαστου καπνού αλλά και ως καταφύγιο. Από το 1943 και έπειτα λειτούργησε ως χώρος στέγασης προσφύγων κυρίως από περιοχές που παραχωρήθηκαν στην Βουλγαρία. 

Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίσμα. Σήμερα, έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Κιλκίς και λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού.

bottom of page