Αλεξανδρούπολη, 'Εβρος
Καπνομάγαζο, Αλεξανδρούπολη
(Καπναποθήκη 1, επίπεδο 2 στον διαδραστικό χάρτη.
Συντεταγμένες: 40.84707, 25.87394)
Το κτίριο της παλαιάς Καπναποθήκης στην Αλεξανδρούπολη, γνωστό ως Καπνομάγαζο, χτίζεται τμηματικά, με το αρχικό στάδιο κατασκευής να πραγματοποιείται κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα από την καθολική κοινότητα της πόλης, για να στεγάσει τις σχολικές ανάγκες. Λειτούργησε ως σχολείο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν μια πυρκαγιά κατέστησε το κτήριο ακατάλληλο να φιλοξενήσει σχολικές τάξεις.
Από το 1922 το κτήριο στεγάζει τις οικογένειες των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία, Στην συνέχεια., αγοράζεται από την “Compagnie generale de tabac” («Γενική Εταιρεία Καπνού»), ανασκευάστηκε και επεκτάθηκε το 1924, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως χώρος επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνού.
Η κάτοψη του κτηρίου του Καπνομάγαζου σχηματίζει «Γ». Το κεντρικό τμήμα είναι επίμηκες, ενώ το βόρειο άκρο του εξέχει του μετώπου της κύριας όψης. Το μήκος του κτηρίου είναι περίπου 27 μ., ενώ το πλάτος του εκτείνεται κατά προσέγγιση στα 12 μ. στο βόρειο και 10 μ. στο νότιο τμήμα αντίστοιχα.
Το οικοδόμημα αποτελείται από τρεις ορόφους με ημιυπόγειο. Ο τελευταίος όροφος διαμορφώνεται από τη σοφίτα, που καταλήγει σε στέγη με αέτωμα.
Το Καπνομάγαζο λειτουργεί ακόμα και ως φυλακή κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής της πόλης (1941-1944) και του εμφυλίου.
Η παλαιά Καπναποθήκη αποκαθίσταται με σκοπό να στεγάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.
Το κτήριο της Καπναποθήκης, ιδιοκτησίας του δήμου, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή «αποτελεί αξιόλογο δείγμα ειδικής χρήσεως κτηρίου με σημαντικά μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, αναπόσπαστο τμήμα και μαρτυρία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Αλεξανδρούπολης των αρχών του αιώνα» (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2788/43567/23-7-1997 – ΦΕΚ 858/Β/25-9-1997)
Κομοτηνή
Καπναποθήκη Ορφέως
(Καπναποθήκη 2, επίπεδο 2 στον διαδραστικό χάρτη.
Συντεταγμένες: 41.11903, 25.40262)
Βρίσκεται χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μπουκλουτζά, στην σημερινή οδό Ορφέως στο κέντρο της Κομοτηνής. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για να αποτελέσει αποθήκη γενικής χρήσης και καπναποθήκη. Περιλαμβάνει δυο ορόφους, συμμετρικά ανοίγματα τόσο στην πρόσοψη όσο και περιμετρικά και παραλληλόγραμμο φεγγίτη. Σήμερα έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.
Καπναποθήκη Ζωίδη
(Καπναποθήκη 3,επίπεδο 2 στον διαδραστικό χάρτη.
Συντεταγμένες: 41.11843, 25.40391)
Η καπναποθήκη Ζωίδη αποτελείται από δύο διώροφους κτιριακούς όγκους. Χτίζεται στην πρώτη φάση της στα τέλη του 19ου αιώνα στο κέντρο της Κομοτηνής και ανήκει στον επικρατέστερο τύπο μονολιθικής αποθήκης με μονόχωρη επίπεδα και δίρριχτη στέγη. Η κατασκευή της προσδιορίζεται μετά την εγκατάσταση της οικογένειας Ζωίδη στην πόλη, χωρίς σαφή χρονολογικά στοιχεία και χρησιμοποιείται σαν αποθήκη σιτηρών. Στην συνέχεια, με την επέκταση με το κτίριο Β δημιουργείται εσοχή και ορθογωνική διάταξη, ενώ υπήρχε και κτίριο Γ, το οποίο δυστυχώς σήμερα έχει κατεδαφιστεί και στέγαζε χώρους γραφείων και διοικητικές λειτουργίες. Η καπναποθήκη παύει προσωρινά την λειτουργία της με τους Βαλκανικούς πολέμους , καθώς η οικογένεια Ζωίδη καταφεύγει στην Θεσσαλονίκη και οι Βούλγαροι λεηλατούν την καπναποθήκη. Με την προσάρτηση της
Κομοτηνής στο Ελληνικό κράτος, η καπναποθήκη υπενοικιάζεται στην New Company of Greek Macedonian Tobacco με έδρα την Θεσσαλονίκη. Με τον θάνατο των αδερφών Ζωίδη εγκαταλείπεται η χρήση των ορόφων και η επεξεργασία του καπνού και το κτίριο χρησιμοποιείται ως αποθήκη γενικής χρήσης. Λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και χώρος κατασκευής επίπλων, μέχρι το 1978. Το 1990 χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο μνημείο και εγκαταλείπεται πλήρως.
Καπναποθήκη Τσαλμπούροφ
(Καπναποθήκη 4,επίπεδο 2 στον διαδραστικό χάρτη.
Συντεταγμένες: 41.11669, 25.40323)
Καπναποθήκη επί της οδού Ηροδότου στο κέντρο της Κομοτηνής. Τριώροφη καπναποθήκη με συμμετρικά ανοίγματα και διακοσμητικό τούβλο στις γωνίες. Η καπναποθήκη διέθετε σοφίτα, τα ανοίγματα της οποίας έχουν σφραγιστεί με τούβλο, όπως και όλο το υπόλοιπο κτίριο. Στην συγκεκριμένη καπναποθήκη συγκεντρώθηκαν οι Έλληνες Εβραίοι της Κομοτηνής στις 3 Μαρτίου 1943, για να διαμείνουν δύο βράδια και να κατευθυνθούν πεζοί στον σιδηροδρομικό σταθμό, στην Δράμα, το Πετρίτσι και την Ντούμπνιτσα για να εξοντωθούν τελικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρέμπλινκα, στην Πολωνία. Η καπναποθήκη, είναι αποκλεισμένη από τα όμορα κτίρια-καθώς το αδιέξοδο στενό μπροστά από αυτήν δημιουργήθηκε μεταπολεμικά.
Καπναποθήκη Παρνασού
(Καπναποθήκη 5,επίπεδο 2 στον διαδραστικό χάρτη.
Συντεταγμένες: 41.11808, 25.40265)
Τετραόροφη καπναποθήκη επί της οδού Παρνασσού στην Κομοτηνή. Χτισμένη στις αρχές του 20ου αιώνα από τούβλο, διαθέτει τρεις ορόφους και σοφίτα με συμμετρικά ανοίγματα ανά όροφο, τα οποία γίνονται μικρότερα όσο ανεβαίνουν στους ορόφους, δείγμα επεξεργασίας του καπνού στους κάτω ορόφους και αποθήκευσης στους επάνω.Είσοδος με εσοχή και εξώστης στον τρίτο όροφο. Το 1992 χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ανακαινίστηκε και χρησιμοποιείται ως έδρα του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Θράκης.
Καπναποθήκη Κονδύλη
(Καπναποθήκη 6, επίπεδο 2 στον διαδραστικό χάρτη.
Συντεταγμένες: 41.11881, 25.39483)
Κτίριο τριώροφης καπναποθήκης στην Κομοτηνή. Εξαιτίας της όψης του, με επίχρισμα από μπετό, επένδυση από υαλότουβλο στο κλιμακοστάσιο, εξώστες και συνεχές παράθυρο στους φεγγίτες, πιθανολογούμε κατασκευή γύρω στα 1950. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον Δήμο Κομοτηνής και λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών ομάδων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (Πολιτιστική Κυψέλη Δήμου Κομοτηνής).
Καπναποθήκη Σίτη
(Καπναποθήκη 7,επίπεδο 2 στον διαδραστικό χάρτη.
Συντεταγμένες: 41.11598, 25.40594)
Καπναποθήκη επί της οδού Καραμπάση 3. Κατασκευάζεται το 1902-3 επί της Οθωμανικής κυριαρχίας της πόλης. Διαθέτει ημιυπόγειο (193 τμ), ισόγειο (193τμ), Α' όροφο (98 τμ) και δώμα (σοφίτα - 98 τμ). Επίσης, διαθέτει αυλή 113 τμ. Υπήρξε κάποτε το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Μέχρι το 1935, παρέμεινε μισθωμένο από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών του Νομού Ροδόπης. Η παρακμή της επεξεργασίας και του εμπορίου καπνού επιτάσσει την αλλάγή της εσωτερικής διαμόρφωσης του χώρου με στόχο την αλλαγή της χρήσης του. Μέχρι και το 1970 λειτουργεί ως κτίριο του Δημοσίου, στεγάζοντας διοικητικές λειτουργίες. Στο κτίριο στεγάστηκαν, διαδοχικά, το ΙΚΑ Κομοτηνής μέχρι το 1959 και η οικονομική εφορία Κομοτηνής (1962-1970).
Από τη δεκαετία του '90 λειτουργεί με χρήσεις εστίασης (cafe-bar, εστιατόριο).Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίριο και σήμερα παραμένει κλειστό.