Το καπνεργατικό κίνημα
Οι καπνεργατικές κινητοποιήσεις
Η πρώτη απεργία των Καπνεργατών της Καβάλας γίνεται τον Φεβρουάριο του 1925 ενώ συμπλοκές και εξεγέρσεις συναντάμε και τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, με αιτήματα που αφορούν ζητήματα ημερομισθίου και όχι μόνο.
1924
Στις 10 Νοεμβρίου του 1924, ο καπνέμπορος Γρηγοριάδης λαμβάνει άδεια από την κυβέρνηση για την αποστολή ανεπεξέργαστου καπνού στον Βόλο. Οι καπνεργάτες συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια της φόρτωσης του καπνού και τα πνεύματα δεν άργησαν να ανάψουν. Ο απολογισμός ήταν τέσσερις νεκροί, -δυο καπνεργάτες και δυο χωροφύλακες-και δεκάδες τραυματίες. Την συμπλοκή ακολούθησαν περιπολίες ενόπλων στρατιωτών, με την αγορά να ερημώνει και τους καπνεργάτες να καταδικάζουν τα αιματηρά επεισόδια.Ακολούθησαν αθρόες συλλήψεις καπνεργατών, με παραπομπή στο Στρατοδικείο Καβάλας όπου και καταδικάστηκαν με βαρύτατες ποινές (Λυκουρινός, χ.χ.)
1928
Τον Ιούνιο του 1928 πραγματοποιείται και η πρώτη εξέγερση, που καταλήγει σε επεισόδια με έφιππους χωροφύλακες και πυροβολισμούς, και απώθηση των καπνεργατών με υδραντλίες στην οδό Πουλίδου στην συνοικία της Παναγίας. Στις αποθήκες της Orian Tobacco διατάσσεται πυρ και τραυματίζονται 8 άτομα, ενώ ολόκληρο το καλοκαίρι του 1928 χαρακτηρίζεται από θερμά επεισόδια, με την συγκέντρωση 5000 καπνεργατών στον Άγιο Αθανάσιο, επεισόδια στην Ελευθερούπολη και οδοφράγματα στις οδούς Ελληνικής και Γαλλικής Δημοκρατίας.
1933
Και το 1933, σημειώνεται μια από τις πιο δυναμικές εξεγέρσεις. Με αφορμή την απόφαση της επιχείρησης των Μπενβίστε να απολύσουν όλους τους άνδρες εργαζόμενους καθώς επρόκειται να εφαρμόσουν μια διαφορετική τεχνική αντί της κλασσικής επεξεργασίας καπνού, την λεγόμενη “Τόγκᨔ , οι εργάτες διαμαρτύρονται αρχικά στην διοίκηση της επιχείρησης. Στην συνέχεια κλείνονται μέσα στις καπναποθήκες ως ύστατο μέτρο διαμαρτυρίας, τα γυναικόπαιδα πραγματοποιούν πορεία από την Ομόνοια μέχρι την Εισαγγελία Καβάλας, ενώ οι αρχές της πόλης αποκλείουν τον χώρο γύρω από τις Καπναποθήκες, αφήνοντας τους έγκλειστους εργάτες χωρίς ψωμί και νερό. Οι εργάτες με την σειρά τους καλούν τους κατοίκους της πόλης σε συμπαράσταση, σε αντίθεση με τις αρχές και τους Καπνέμπορους, οι οποίοι με τον φόβο καταστροφής της παραγωγής και του ευρύτερου ξεσηκωμού επιδιώκουν καταστολή της εξέγερσης. Την πέμπτη μέρα δίνεται εντολή να απομακρυνθεί η χωροφυλακή από το σημείο, δικαιώνοντας τα αιτήματα των απεργών.
1936
Χαρακτηριστική είναι επίσης και η πανκαπνεργατική απεργία, τον Απρίλιο του 1936 με αφορμή την ανελεύθερη πολιτική που ασκεί ο Ιωαν. Μεταξάς. Στην Θεσσαλονίκη, οι απεργοί καπνεργάτες αγγίζουν τους 5.500, ενώ στην Καβάλα είναι περίπου 500. Γενικότερα επικρατεί ένας διαρκής αναβρασμός που διέπεται από συνεχείς αγώνες με στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και υγιεινής, την ίδρυση σανατορίων για την περίθαλψη των αρρώστων συναδέλφων τους καθώς και την βελτίωση των προϋποθέσεων ιατρικής περίθαλψης και συνταξιοδότητσης, καθώς το προσδόκιμο ζωής των εργατών δεν ξεπερνούσε τα 33 έτη.