The Full Story
About
Για έναν περίπου αιώνα, η πόλη της Καβάλας υπήρξε η "Μέκκα του Καπνού", εξαιτίας του τεράστιου όγκου παραγωγής, επεξεργασίας, πώλησης και εξαγωγής Ανατολικών Καπνών τύπου Μπασμά. Κατάλοιπο της εξέχουσας παραγωγής καπνού είναι οι Καπναποθήκες της πόλης, οι οποίες αρχικά έφταναν τις 160. Σήμερα, ως εξαίσιο δείγμα Βιομηχανικής Κληρονομιάς, έχουν απομείνει περίπου 60 Καπναποθήκες, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται δυστυχώς αφημένες στην φθορά και την εγκατάλλειψη.
Ο λόγος που οδήγησε στην συγκεκριμένη επιλογή σχετίζεται με την έντονη ιστορία της πόλης ως μια από τις σημαντικότερες στην παραγωγή καπνού στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε όλη την χώρα, καθώς και το γεγονός ότι τα βιομηχανικά κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες παραμένουν στο σύνολο τους σχεδόν, ακέραια αν και παραμελημένα. Στην συγκεκριμένη πόλη μάλιστα, συναντάμε ήδη το παράδειγμα της αποκατάστασης τριών από των αποθηκών και την επανάχρηση τους: Στην μία περίπτωση αφορά την Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας, η οποία έχει αναστηλωθεί και φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες όπως εικαστικές και εκθέσεις φωτογραφίας. Στην δεύτερη περίπτωση συναντάμε την καπναποθήκη Ρεζή, η οποία αποτελεί πλέον το Εμπορικό Κέντρο της πόλης και φιλοξενεί καταστήματα και καφέ, ενώ η τρίτη περίπτωση αφορά την Καπναποθήκη της ΕΟΚ, η οποία φιλοξενεί το Μουσείο Καπνού και Διοικητικές λειτουργίες του Δήμου Καβάλας.
Mission
Αποστολή της παρούσας έρευνας αποτελεί αρχικά η καταγραφή των εναπομείνασων Καπναποθηκών στην πόλη της Καβάλας. Η παρούσα αποτελεί έργο σε εξέλιξη, καθώς σταδιακά θα προστίθενται καπναποθήκες του Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου, με στόχο την δημιουργία της πρώτης διαδικτυακής βάσης δεδομένων για την βιομηχανική κληρονομιά του καπνού στην χώρα μας.
Αναλύονται ζητήματα τυπολογικά και μορφολογικά που συμβάλλουν δυναμικά στην προσπάθεια χρονολόγησης της κατασκευής τους και την ιστορική τεκμηρίωση. Παράλληλα, γίνεται απόπειρα συσχέτισης με τον σύγχρονο αστικό ιστό, καθώς και με το παρελθόν της κάθε Καπναποθήκης, σε ότι αφορά την λειτουργία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Vision
Όραμα της παρούσας έρευνας είναι να αποτελέσει μια συγκεντρωτική καταγραφή και να δημιουργήσει την πρώτη διαδικτυακή βάση δεδομένων με στοιχεία για τις Καπναποθήκες της Καβάλας. Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να ερευνήσει τον ρόλο των Καπναποθηκών στην σύγχρονη καθημερινότητα των κατοίκων καθώς και προτάσεις επανάχρησης των Καπναποθηκών μέσω πολιτιστικών δράσεων. Η έρευνα αφορά στο Citybranding, δηλαδή την αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών μιας πόλης καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από αυτήν: ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης, των κοινωνικών δεσμών των κατοίκων της και κατ'επέκταση του πολιτιστικού τουρισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω πολιτιστικών διαδρομών.
Disclaimer: Η πηγή της ονομασίας των καπναποθηκών της Καβάλας είναι: "Βύζικας, Γ, (2010).Καβάλα, Η Μέκκα του Καπνού, Τόμος Γ, Καπναποθήκες.Καβάλα: Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού". Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο, εκτός αν αναφέρεται διαφορετική πηγή. Αν για οποιοδήποτε λόγο, έχετε αντίρρηση στην χρήση κάποιου κειμένου επικοινωνήστε μαζί μου και θα το αποσύρω.
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα και στον συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη αναφορά:
Φραγκούδη, Β.,(2020). Citybranding: Η Ταυτότητα της πόλης μέσα από τα μνημεία της. Μελέτη περίπτωσης: Πολιτιστική αξία των καπναποθηκών Καβάλας και προτάσεις επανάχρησης.